Jönköpings län

Amningsrum populära bland föräldrar

1:42 min

"Bättre än att gå in i ett provrum". Amningsrum där föräldrar kan mata sina barn i lugn och ro används flitigt.

Sedan några år tillbaka finns amningsrum på olika platser i länet, bland annat på Ikea i Jönköping där det används ofta av kunder och gäster.

– Det här rummet har under många år varit populärt, och vi är väldigt stolta och glada över att vi har möjligheten att kunna erbjuda detta, säger Anna-Karin Zinnerfors som är varuhuschef i Jönköping.

Ska det behövas ett amningsrum, ska man inte kunna amma var man vill?

– Våra besökare är givetvis välkomna att amma där de känner sig bekväma, men det finns också de som vill gå undan lite, och då tycker vi att man ska kunna välja, säger Anna Karin Zinnerfors.

Det känns bättre än att gå in i ett provrum eller sitta på en bänk.

På Smedjegatan i centrala Jönköping finns ett amningrum som är öppet för allmänheten. Det kom till för några år sedan efter att Jönköping City gjort en marknadsundersökning i vad besökarna efterfrågade. Toaletter och ett amningsrum var några av de saker som önskades.

I den här rummet finns det stolar, bord, barnstolar och en micro att värma barnmat i. Hit kan föräldrar komma för att i lugn och ro mata sina barn, och framför allt mammor som ammar.

– Det känns bättre än att gå in i ett provrum eller sitta på en bänk. Det betyder en slags frihet att man inte behöver känna att man måste hem snabbt, säger en mamma som använt amningsrummet flera gånger.

Hör inslaget i spelaren ovan.