Sundhages kritik väcker känslor hos tränarna i Damallsvenskan

5:20 min

Pia Sundhage säger att Damallsvenskans spelare måste träna mer för att stå sig i internationell konkurrens. Omöjligt, svarar nu vissa tränare medan andra tycker att hon har helt fel.

Den förre förbundskaptenen Pia Sundhage anser att det måste till en förändring för att damallsvenskan åter ska bli en liga i absolut världsklass. Spelarna måste träna mer, säger hon till Radiosporten i den första intervjun efter hennes uttåg ur svensk fotboll.

Vår rundringning till Damallsvenska tränare visar att hon får ganska lite medhåll.

– Jag tror att man är fel ute. På många håll tror jag att det är tvärtom, säger Eskilstunas tränare Viktor Eriksson som säger att flera damallsvenska spelare tränar mer än herrallsvenska spelare trots att killarna kan vara heltidsproffs.

Både tränare och spelare pekar också just på damspelarnas vardag för att bemöta Sundhages kritik.

– Alla vill nog träna mer, men som det ser ut i dag finns ingen möjlighet. Vi har jobb, skola och allt annat som tar upp vår vardag, säger försvararen Mia Carlsson i Kristianstad.

Även Kvarnsvedens tränare Jonas Björkegren tycker att kritiken är som att slå in öppna dörrar när verkligheten ser ut som den gör.

– Jag behöver inte gå och drömma om mer träningstid för då lurar jag bara mig själv och spelarna.

Han ifrågasätter också att Sundhage kommer med kritiken efter att landslaget under hennes ledning genomfört ett mindre bra mästerskap.

– Man ju säga, för att rädda sitt eget skinn, att materialet man har att jobba med är för dåligt. Istället för att titta på sin egen kunskap.