Fotproblem ökar bland unga

1:44 min

Skomodet förändras. Det leder till att allt fler unga får problem med sina fötter berättar fysioterapeuten David Lagerberg.

Barn som har ont i fötterna har blivit vanligare. Trenderna och tillverkarna gör skor som har för tjocka och mjuka sulor som gör skorna mycket mer ostabila eller så använder man skor som har för tunna sulor som gör att man nästan går på marken.

– Det är viktigt att hitta en bra och stabil sko för att förebygga att få problem med fötterna, säger David Lagerberg, Fysioterapeut med ortopedmedicinsk  och podiatrisk inriktning. 

Det finns olika sätt för att undvika att få problem med fötterna. Man bör använda sig av bra skor framför allt när man ska belasta sina fötter mycket.

– Man ska använda sig av stabila och bra skor, det kan vara okej att använda sig av till exempel platta tygskor skor om man sitter mycket på jobbet men ska man gå mycket kan det vara bra att ha ett par stabilare skor, säger han.

Vanligaste problemet för fötterna är hälsporre. Det är vanligt förekommande hos människor.

– Det är väldigt många som har det, och det är återkommande för dem. För att de belastar sina fötter på fel sätt, säger David Lagerberg.