Jönköping

Var femte äldre person står utanför internet

2:08 min

Var femte person mellan 65 och 85 år saknar tillgång till internet i sin vardag. Det visar en enkät om ung teknik och äldres vardag.

Det verkar inte vara ett övergående problem. 

– Jag är uppifrån Skara fast jag bor här, så jag går hit och läser tidningen från Västergötland, säger Ove Säll, 77 år. Han går till biblioteket i Jönköping varje dag för att få information om vad som händer.

Vid tidningshyllorna i Jönköpings Stadsbibliotek står dagligen ett gäng pensionärer för att ta reda på vad som hänt i världen och lokalt sedan dagen innan. För dem har livet gått vidare precis som före internet.

– Jag är för gammal, jag kan inte lära mig, säger Ove.

Nästan 1300 personer mellan 65 och 85 år svarade på en enkät om internetanvändning i ett forskningsprojekt vid Lunds Universitet, Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitet i Växjö. Resultatet visade att runt 20 procent helt saknar apparater som gör det möjligt att använda internet, exempelvis smartphones och datorer.

– Dålig tillgång till dagens teknik är inte ett övergående generationsproblem, utan det handlar om att det är lätt tekniken springer om en när man blir äldre, säger Ulli Samuelsson, lektor i pedagogik vid Högskolan i Jönköping.

De som kanske har varit fullt utrustade med digital teknik när de går i pension är inte säkert att de är det efter 10- 15 år. Det går inte att räkna med att alla hänger med på det här spåret, säger hon.

Varken Olle Svensson eller Ove Säll har upplevt stora problem med att stå utanför internet. Att betala räkningar en gång i månaden är exempelvis väldigt enkelt.

– En är ju ingen mångmiljonär så en behöver springa med det varje dag, säger Olle.