Självständighet - ett ekonomiskt bakslag

1:35 min

Självständighet från Spanien leder till ekonomiskt bakslag menar statsvetare.

Den analysen gör statsvetaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för europeiska studier.

– Katalonien väger väldigt tungt, det är den region som bidrar med mest till statskassan och Spanien är inte betjänt av att förlora 19 procent av sina inkomster. Katalonien är en utåtriktad region men man kommer att ramla utanför EU om man drar sig ur Spanien, så här finns inga vinnare, säger Jakob Lewander.

Den förhållandevis välmående regionen kring Barcelona, Katalonien, med sju och en halv miljon invånare, står idag alltså för omkring 19 procent av den spanska statens inkomster. Den i området tunga textilindustrin har visserligen backat under senare år, men i gengäld har servicesektorn vuxit.

Vore Katalonien självständigt skulle dess ekonomi vara större än hela Portugals, skriver tidningen The Telegraph. Men det bygger på fortsatt export som EU medlem.

– Att komma ut ur Spanien genom förhandlingar och att sedan komma in i EU i samma förhandlingsprocess ser jag som väldigt svårt för det här är ju ingenting som EU önskar, att visa en roadmap för andra regioner som kanske härbärgerar samma typer av önskningar. Det som EU-samarbetet visar att man är intresserad av just nu är ju stabilitet, fortsätter Jakob Lewander.

En katalansk självständighet utan eget EU-medlemskap skulle stoppa åtkomsten till unionens stödpengar.

– Man skulle plötsligt komma till en situation där man blir av med exempelvis struktur- och jordbruksfonder. Dessutom skulle tullavgifterna slå hårt mot den export Katalonien är känd för.