Heta listan: De 10 bästa NHL-svenskarna

6:01 min

Annika Greder Duncan har rankat de allra vassaste svenskarna som spelar i NHL. Frågan är vem som är allra bäst.

Kl 19.30: Stor NHL-special i Sportextra

10 bästa NHL-svenskarna:

10) Henrik Lundqvist, mv, New York Rangers
Vår största målvaktsstjärna genom alla tider har den ibland otacksamma uppgiften att stå i mål i New York Rangers. Med en stor press på sig att nästan alltid föra laget till framgångar som orealistiska förväntningar från fansen kräver.  

9) Victor Arvidsson, fw, Nashville
Blev lite bortglömd I fjol I den så kallade Jofa-linan (Johansen, Forsberg, Arvidsson) men han var också ruggigt bra, liten och naggande god.

8) Alexander Wennberg, fw, Columbus
Columbus är ett spännande lag och Wennberg hade en enastående säsong. Nytt kontrakt ökar förväntningarna men jag tror han klarar det.

7) William Nylander, fw, Toronto
Också i ett spännande lag med framtidstro och han smög fram när alla snackade Auston Matthews. Glömmer man honom så svischar han fram och gör mål. Eller passar till ett.

6) Jakob Silfverberg, fw, Anaheim
Inte säkert han och Rakell får lira ihop, men de hade ju en fantastisk säsong jämte Kesler som dock är skadad nu. Silfverberg har stor stjärnstatus i laget nu och tas ganska hårt av motståndare som vet om hans kompetens. Fast han är tuff oroar det lite ibland. Krävs att hela laget tuffar till sig lite.

5) Rickard Rakell, fw, Anaheim
Bästa svensk i mål i fjol trots att han fick en jobbig inledning på säsongen med World Cup operations-infektionen och förhandlingsläget som drog ut på tiden. Han kan spela på olika positioner med vem som helst och är alltid bra. Riktigt bra som center. Kanske deppar lite när OS närmar sig. En dröm krossad. Men det finns ju annat att drömma om.

4) Filip Forsberg, fw, Nashville
Man ser ju vad han kan när han gör det. Ibland försvinner han lite offensivt men då tar han bort någon motståndare vilket öppnar för andra. Och sen får han något nytt hat-trick-ryck och är bäst igen.

3) Nicklas Bäckström, fw, Washington
En av Sveriges bästa spelare genom alla tider. Synd att Marcus J är borta och att Ovechkín kommer bli deppig under OS men han har burit Washington förr. Och Burakovsky kommer bidra.

2) Victor Hedman, b, Tampa
Först mobbad av förra landslagsledningen och nu drabbad av OS-beslutet. Var fantastisk i fjol och värdig Norris Trophy-kandidat. Otur för honom att vara samtida med Erik Karlsson på ett sätt, men nästan lika bra och dominerande i sitt lag.

1) Erik Karlsson, b, Ottawa
Varje år han inte vinner Norris Trophy (bäste back) så är det ett felbeslut enligt min enkla mening. Han är också den spelare i ligan som tillsammans med Connor McDavid (Edmonton) betyder mest för sitt lag.