Fallet Sinthu

Riksåklagaren återupptar förundersökningen i Fallet Sinthu

2:35 min

Riksåklagaren återupptar förundersökningen om Sinthu Selvarajahs dödsfall, som Ekot rapporterat om tidigare.

Det har gått snart tre år sen Sinthu Selvarajah dog, efter att fem poliser brottat ner honom i det patientrum han befann sig i, på sjukhuset i Västerås. De slog med batonger och sprayade stora mängder pepparspray på honom. När de bar ut honom var han livlös och han vaknade aldrig igen.

Efter att Ekot granskat fallet har förundersökningen mot poliserna återupptagits och lagts ned. Men när Ekot i vintras bland annat kunde visa hur polisens internutredare lagt orden i munnen på poliserna som förhördes och själva föreslagit svar på frågor i förhören fattade riksåklagaren det ovanliga beslutet att själv gå igenom fallet.

Riksåklagaren beslutade sedan att förundersökningen skulle återupptas av en ny åklagare som skulle utreda om poliserna gjorts sig skyldiga till vållande till annans död och tjänstefel.

Härom veckan lade även den åklagaren ned förundersökningen om vållande till annans död. Utredning om tjänstefel fortsatte. På flera punkter skilde sig den nya åklagarens slutsatser mot var Riksåklagaren tidigare kommit fram till.

Ekot har de senaste veckorna ställt frågor om det till riksåklagare Anders Perklev. Nu har han alltså beslutat att förundersökningen om vållande till annans död ska återupptas igen. Och nu blir det riksåklagaren själv som ska leda förundersökningen.

– Ja det innebär i praktiken att den bedrivs här på riksåklagarnivå. Och att hela ärendet tas upp här. Även de delar som rör tjänstefel, säger Anders Perklev.

Riksåklagaren tycker inte att dödsorsaken är tillräckligt utredd. Han vill ta in ny rättsmedicinsk expertis.

– Vi ska se om det går att få mer klarhet i frågan om dödsorsaken. Den är ju fortfarande inte klarlagd. Det kan då handla om en second opinion helt enkelt, i de medicinska frågorna. Och för att kunna göra det måste jag ta över förundersökningen, säger Anders Perklev.

För Sammi Selvarajah, syster till Sinthu som dog i samband med polisingripandet, kom riksåklagarens beslut som en total överraskning:

- Jag är chockad. Men det känns som ett framsteg. Även om man inte vågar hoppas på för mycket så hoppas vi på att det leder till något. Att man verkligen får reda på varför det gick så här. Vi vet ju att något gick fel och det här får inte hända igen. Det får inte hända någon annan, säger Sammi Selvarajah.