Mycket infekterat i Spanien efter den förbjudna folkomröstningen

1:28 min

I Spanien är det mycket infekterat efter den förbjudna folkomröstningen igår om självständighet för Katalonien. Ja-sidan vann och många har reagerat på den spanska polisens användning av våld mot röstande personer. Spanska regeringen kommer att se till att regionen inte bryter sig loss, säger justitieministern i dag.

Spaniens justitieminister Rafael Català säger i en intervju i dag att Madrid kommer att göra allt inom lagens gränser för att förhindra att Katalonien utropar självständighet.

– Det kan bli möjligt att upphäva den regionala autonomin, säger han.

Nyligen tog också regeringen kontroll över viktiga funktioner i Katalonien som bland annat gäller ekonomiska transaktioner. I den förbjudna omröstningen fick självständighetssidan 90 procent av rösterna.

Bilderna från oroligheterna fortsätter att skaka omvärlden. Nästan 900 personer fick uppsöka vård efter sammandrabbningar med den spanska polisen som försökte stoppa väljare från att rösta. Det blev också bråk där katalanska polisstyrkor och brandmän skyddade väljare mot de halvmilitära spanska poliserna från Guardia Civil.

Oroligheterna kan fortsätta, men Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont har bett Madrid att dra tillbaka alla poliser nu. Från katalanskt håll efterlyser man en medling genom EU eller FN.

FN:s människorättschef har i dag uttalat stor frustration över våldsanvändningen och poängterat att det alltid måste vara proportionerligt från polisens håll. FN:s människorättschef vill ha en utredning av vad som hände och säger att att spanska regeringen nu måste tillåter FN-personal att besöka Katalonien.