Rättegången mot grekiska Gyllene gryning fortsätter

2:30 min

I två och ett halvt år har rättegången mot ledare och medlemmar av det nazistiska partiet Gyllene gryning pågått i Grekland.

Journalisten Dimitris Psarras, en av Greklands ledande experter på partiet vittnade i går i rätten.

– Gyllene gryning är inte ett vanligt parti, det är en kriminell organisation, en nazistorganisation, som begår våldsbrott och mord, säger Dimitris Psarras, på väg in i den stora rättegångssalen i Aten.

Gyllene gryning, som finns representerat i Greklands parlament, anklagas för att ligga bakom mord och mordförsök i Grekland och åklagarens linje är också att leda i bevis att Gyllene gryning inte är ett politiskt parti – utan en kriminell organisation.

– Det är bara på ytan man försöker framstå som ett politiskt parti, säger Dimitris Psarras.

Totalt står 69 personer åtalade, däribland partiets ledare Nikos Michaloliakos tillsammans med de övriga 17 ledamöter som röstades in i det grekiska parlamentet valet 2012.

Bland åtalspunkterna finns mordet på den grekiska rapparen Pavlos Fyssas, som stacks ihjäl av en av partiets medlemmar hösten för fyra år. Partiet anklagas också för att ligga bakom flera andra våldsamma attacker mot människor med invandrarbakgrund men också mot politiska meningsmotståndare.

Gyllene gryning grundades redan 1980 som organisation som hyllade nationalsocialismen, men det var först i och med den ekonomiska krisen i Grekland som man vann folkligt stöd. 2012 valdes partiet in i parlamentet med sju procent av rösterna, sedan 2015 är man det tredje största partiet i Greklands parlament.

Vad andra länder, till exempel Sverige, kan lära av Grekland, säger Dimtris Psarras, är att inte avfärda den här typen av extrema rörelser utan ta hotet från dem på största allvar.

Det finns också, säger Dimitris Psarras, exempel på hur Gyllene gryning försökt exportera sina metoder till andra länder - bland annat lyftes den grekiska rörelsen fram som en förebild under de högerextrema demonstrationerna i amerikanska Charlottesville i augusti. Också Nordiska motståndsrörelsen i Sverige hyllar Gyllene gryning.

Nästan längst bak i rättegångssalen i Aten sitter en svartklädd Magda Fyssas, mamma till den mördade Pavlos Fyssas. Först i och med mordet på hennes son tog man i Grekland på allvar tag i hotet från Gyllene gryning. Hon tycker att det är mycket viktigt att det blir en fällande dom är mycket viktigt.

– Fascismen är något mycket dåligt för alla, säger hon.