Arvsfonden vann – får bilar för 30 miljoner

1:29 min

Allmänna arvsfonden har vunnit en segdragen tvist om två värdefulla veteranbilar, två Mercedes 300 SL. Bilarna kan vara värda över 30 miljoner kronor.

Dom två bilarna tillhörde en gammal man i Stockholm, som avled 2011. Han hade inte några arvingar, och det har sen dess varit en lång och snårig strid om hans tillgångar, med många rättsprocesser.

Slutligen har nu Allmänna arvsfonden, alltså statens fond där tillgångar från de som dött utan arvingar hamnar, vunnit. Det efter att en företagare i småland nu gett upp sina anspråk på de två bilarna, som han hävdade att han bytt till sig mot en båt 2005. Han gav upp sitt anspråk under pågående rättegång i Kalmar.

Jag har aldrig sett en bil i det skicket, och med de milen.

Det handlar om två Mercedes 300 SL, en coupé från 1956, ofta kallad måsvinge eftersom dörrarna öppnas uppåt, och en roadster, alltså en cabriolet, från 1963. Bilarna är väldigt värdefulla, tittar man på priser från de stora internationella auktionerna kan det vara mer än 30 miljoner totalt. Men roadstern kan vara extremt värdefull, eftersom den rullat ungefär 150 mil, trots att den är mer än 50 år gammal.

– Roadstern är unik, den har gått 135 mil, den var fullständigt outstanding. Jag har aldrig sett en bil i det skicket, och med de milen. Det säger bilsamlaren Tomas Larsson, en av få som sett bilen.

Det har varit sju rättsprocesser efter mannens död, nu är de flesta avklarade. Och efter att tidigare ha gjort upp med två personer som ansåg sig ha rätt att ärva enligt enligt ett testamente, är det Allmänna arvsfonden som får tillgångarna. Summan är givetvis beroende på vad bilarna säljs för, men det kan handla om uppåt 75 miljoner kronor, eftersom mannen förutom bilarna ägde två lägenheter på Strandvägen i Stockholm och ett sommarställe i Stockholms skärgård.