Migrän med aura ger inte så stor strokerisk

Om du har migrän med aura och är rädd för en stroke, visar nu en stor undersökning att risken är mindre än man tidigare trott.

Lider du av migrän och dessutom ser en så kallad aura, har du en lite högre risk att drabbas av stroke än om du bara har migrän, eller om du inte har migrän alls.

Men risken är inte lika stor som forskare tidigare trott. Det visar en ny stor migränstudie från Karolinska institutet som publiceras i tidskriften Brain.

Runt tolv procent av Sveriges befolkning lider av migrän. Ungefär en tredjedel av dessa lider av migrän med aura, som ofta är något slags synfenomen som till exempel blixtar eller flimmer.

Forskarna följde drygt 53 000 tvillingar under tolv års tid och kan nu visa att de som bara har migrän har ingen ökad risk för stroke och de som har migrän med aura, har lägre risk för stroke än vad tidigare studier visat.

Även efter att forskarna justerat för andra riskfaktorer som rökning och högt blodtryck, var resultaten ungefär likadana.

– Vidare analyser pekar på att familjära faktorer, som ärftlighet och miljöfaktorer under barndomen, kan bidra till den ökade risken, säger Maria Lantz, institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Referens: M. Lantz et al. Migraine and risk of stroke: a national population-based twin study. Publicerad i Brain, oktober 2017.