Badhusbygget fortsätter med sanering av förorenad mark

1:25 min

Markanalysen av badhusbygget i Uddevalla visade förorenad mark. Hur mycket sanering som behövs innan bygget kan starta är nu oklart, men projektledningen räknar inte med extrakostnader.

En ny markanalys av badhusmarken vid tomten i centrala Uddevalla visade att marken är förorenad. Men hur mycket sanering det nu kommer att behövas är alltså ännu oklart.

– Det har funnits verksamheter som man kan tro har förorenat marken, säger Sten-Anders Olsson, projektledare och enhetschef på Uddevalla kommun.

Enligt Olsson kommer upptäckten inte leda till extrakostnader för själva byggprojektet. I nuläget uppskattas de totala kostnader för den nya simhallen landa på runt 400 miljoner kronor.

– Det här har ju varit väntat så det innebär inte mer kostnader i den bemärkelsen. Samtidigt så är det kostnader som kommer in i projektet som inte har med byggnaden att göra. Det här är någonting som vi måste ta hand om. Det här är gamla synder helt enkelt som vi får städa upp nu i efterhand, förklarar Sten-Anders Olsson.

Kommunen ska nu söka bidrag till saneringen hos Naturvårdsverket.