Kultur

Scenrävar evigt unga på Intiman

4:12 min

Ett gäng pensionerade skådespelare, flera av dem lite förvirrade och dementa, får besöka sin gamla teater innan den ska rivas. Då lever de upp.

Om detta handlar Erik Gedeons musikkomedi Evigt ung, som nu sätts upp på Malmö stadsteater.

Eftersom pjäsen handlar om gamla skådisar, har Malmö stadsteatern valt att rollbesätta den med några av sina mer garvade aktörer. Bland dem finns Katarina Lundgren-Hugg som spelar en skådis som lever kvar i sina paradroller. Marianne Mörcks rollfigur Marianne har begynnande demens och säger mest snuskiga ord.

– De replikerna hon har är underlivshumor, så hon måste ha tourettes någonstans, och jag ska försöka få in det här i Marianne, säger Marianne Mörck.

Men pjäsen innehåller också mycket allvar.

– Ja, den är väldigt sorglig. Och öm, ömsint, skulle jag vilja säga. För det är ju inte så lätt att bli senil, eller se sin partner bli senil. Men det som kommer fram i det här stillasittandet är ju en sådan enorm livskraft, som uttrycks genom musiken, säger Katarina Lundgren-Hugg.

Det är en pjäs som i grund och botten handlar om att ta plats och leva livet fullt ut tills det är slut. Dö inte innan du är död, säger den danske regissören Heinrich Christensen.

Premiären äger rum på Intiman på Malmö stadsteater den sjunde oktober.