Mattias Karlsson polisanmäls för förtal

1:30 min

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har anmälts för förtal och upphovsrättsbrott. Karlsson la ut en bild på facebook där han beskyller två unga för att befinna sig illegalt i Sverige och jämför dem med terroristen från Drottninggatan.

– Han utmålar dem som kriminella och klandervärda för att andra människor ska missakta dem. I förlängningen kan det så klart leda till att de mottar hat och hot och så, säger advokaten Emma Persson, som företräder den 18-årige anmälaren. 

Bilden som Mattias Karlsson la ut på nätet är från Göteborg i helgen och visar en leende polis som poserar med två unga aktivister från organisationen Ung i Sverige. Karlsson skrev:

"Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat, så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas..."

Men personerna på bilden i Göteborg har alla uppehållstillstånd och inga som helst kopplingar till terrorism.

Advokaten Emma Persson säger att hennes klient har hamnat i en utsatt situation efter Mattias Karlssons publicering.

– Han är väldigt rädd, han är väldigt ledsen, han har redan fått obehagliga meddelanden, säger hon.

Mattias Karlssons inlägg blev hårt kritiserat i sociala medier och han skrev en ny text på facebook. Han beklagar där om "någon person med uppehållstillstånd" tagit illa upp av det han skrivit tidigare.

Han förklarar i inlägget att han antog att personerna på bilden vistas olagligt i Sverige eftersom en av dem är en välkänd företrädare för organisationen Ung i Sverige, som arbetar för papperslösa.

Advokaten Emma Persson ser inte Karlssons nya inlägg som en ursäkt.

– Han kopplar ju ihop Ung i Sveriges demonstration med ett knivdåd och återigen nämner det hemsla terrordådet på Drottninggatan, så det här tycker jag gör saken ännu värre.