Amir från Dingle liknas vid terrorist av SD-topp

0:47 min

18-årige Amir Nabizadeh från Dingle polisanmäler Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson för förtal och upphovsrättsbrott.

Anledningen är en bild som Mattias Karlsson utan lov publicerat på Facebook. Bilden föreställer en polis tillsammans med Amir Nabizadeh från Dingle och Fatemeh Khavari, som är talesperson för protesten mot utvisningarna till Afghanistan.

Mattias Karlsson jämför dem med den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

– Jag blev jättearg när jag läste det. Politiker borde veta mer än vanligt folk, säger Amir Nabizadeh.

Mattias Karlsson skriver också att de två vännerna befinner sig illegalt i Sverige, det här trots att Nabizadeh har tillfälligt uppehållstillstånd med flyktingstatus, medan Khavari har permanent uppehållstillstånd.

– Mattias Karlsson sprider rena lögner om väldigt unga personer som befinner sig i mycket utsatta situationer. Han vet vad sådant här sätter i gång. Det finns en väldigt stor risk att båda utsätts för hat och hot, säger advokat Emma Persson, som företräder Nabizadeh, till Aftonbladet.

I ett nytt Facebook-inlägg skriver Mattias Karlsson nu att han tidigare fått information om att ungdomarna på bilden var illegala invandrare men att han nu fått uppgifter om att det inte stämde. 

"Om det jag skrev i anslutning till bilden har fått någon person med uppehållstillstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare, så beklagar jag detta", skriver han i inlägget.