Bara män bland Nobelpristagarna – i år igen

1:09 min

Årets tre första Nobelpris går till nio män. Den låga representationen av kvinnor bland Nobelpristagare är bekymmersamt, menar Kungliga Vetenskapsakademien.

Grafik: Kvinnor och män bland pristagarna 1901-2016

1901 delades de första Nobelprisen ut. Sedan dess har bara 18 av prisen inom kemi, fysik och medicin eller fysiologi tilldelats kvinnor. Göran K. Hansson, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien, menar att det här är ett problem på flera nivåer. 

– Vi måste få en bättre utveckling under de närmaste åren framåt. Lösningen ligger delvis hos oss, men också hos alla dem som har rätt att nominera, säger Göran K. Hansson.

Varje år, och till varje Nobelpris, bjuds ledamöter i vetenskapsakademier, tidigare nobelpristagare, och forskare vid universitet i hela världen att nominera.

Av dem som nominerar är nästan tre fjärdedelar män, enligt Nobelprisets sajt.  

 – Vi måste få hjälp av dem som nominerar att identifiera de framstående kvinnliga forskarna. Vi kan inte sitta och bestämma själva vilka som ska få Nobelpris på grund av kön, eller geografi eller vad det är. Och vi medvetandegör alla ledamöter om problematiken, säger Göran Hansson.