Falska kampanjer i valrörelsens slutspurt

1:20 min

Med bara en dryg vecka kvar till det österrikiska parlamenstvalet, domineras slutspurten i valrörelsen av smutskastning och falska kampanjer. Förbundskansler Christian Kerns socialdemokrater skakas av interna skandaler som knappast förbättrar partiets försvagade ställning.

– De är inte bara omoraliska, de är också korkade och idiotiska, sa förbundskansler Christian Kern om kampanjsidorna som står i centrum för den senaste tidens turbulens.

Det handlar om två falska facebook-konton som syftade till att väcka misstro mot ledaren för det konservativa partiet ÖVP Sebastian Kurz.

Bakom de nu stängda kontona, som också innehöll rasistiska och antisemitiska kommentarer, låg en tidigare rådgivare till socialdemokraterna som i augusti fick sparken från sitt uppdrag sedan han gripits misstänkt för penningtvätt.

SPÖs kampanjchef försäkrade att varken han eller SPÖ-ledaren kände till aktiviteterna, som avslöjades för några dagar sedan. Ändå avgick han och lämnade en rad obesvarade frågor efter sig, om partledningen verkligen inte visste vad som pågick och vem som finansierade verksamheten med nära fem miljoner kronor.

Christian Kern tog över som SPÖ-ledare och förbundskansler förra året med löften om en ny, ren och effektiv politikstil. Den senaste smällen mot hans och partiets anseende förbättrar knappast de redan rekordlåga sympatisiffrorna.

Österrikiska folkpartiet, ÖVP, har med sin nye endast 31 år gamle partiledare, dragit ifrån i opinionsmätningarna och leder klart med över 30 procent.

Genom att ta över högerpopulisternas kärnteman, flyktingpolitiken och hårdare gränsbevakning, har han urholkat stödet för Österrikes frihetliga parti, FPÖ, som ligger jämsides med SPÖ kring 25 procent.

Nyvalet den 15 oktober utlöstes av de konservativas avhopp från regeringssamarbetet.

Hos väljarkåren råder ett utbrett missnöje med de stora och förlamande koalitionerna mellan SPÖ och ÖVP som styrt Österrike i decennier.

Tilltron till politikerna har inte förbättrats av den pågående valrörelsen, som präglas mer av spel och taktik än innehåll.