Oklart kring nya eldrivna hyrcyklar

1:25 min

Det har uppstått en kontrovers kring det nya systemet med eldrivna hyrcyklar i Stockholm.
Det nya företaget som ska ansvara för hyrcyklarna säger att de som hyr en cykel ska ansvara för att ladda batterierna. Men i upphandlingen kräver Stockholms stad att cyklarna ska gå att ladda vid laddningsstationer

Magnus Heljeberg är VD på företaget JC Decaux som vann upphandlingen om att leverera de nya eldrivna hyrcyklarna. På en presskonferens för en vecka sedan förklarade han, i en intervju i P4 Stockholm, hur det ska fungera enligt honom.

– Vill du använda cyklarna som elcykel så skickar vi ett batteri hem till dig som du kan själv kan ladda, eller så kan du hämta ut ett batteri. På det här viset behöver vi inte bygga en massa laddningsstationer på stan, säger Magnus Heljeberg .

Det är alltså den som vill använda hyrcyklarna som elcykel som själv ska ta hand om och ladda batteriet, menar Magnus Heljeberg. Några laddningsstationer på stan kommer det inte att finnas, enligt honom.

Dom här uttalandena i P4 Stockholm har fått trafikkontoret att reagera

Trafikkontoret menar att det är tydligt i upphandlingsunderlaget att
cyklarna ska gå att laddas vid cykelstationerna.

I upphandlingsunderlaget framgår det också hur lång tid det ska ta att ladda cyklarna och att oladdade cyklar ska anses som trasiga.

Trafikkontoret har nu ställt en rad frågor till uthyrningsföretaget och inväntar nu svaren.

Innan svar från företaget kommer vill Stockholms stads trafikdirektör Jonas Eliasson inte kommentera oklarheterna.