Ryssland drabbat av telefonterror

2:12 min

Tiotusentals offentliga institutioner, butiker och sporthallar i Ryssland har utsatts för landsomfattande anonyma telefonhot. Det har pågått i över en månad.

I Rysslands femte största stad Kazan utrymdes i veckan över 30 byggnader efter bombhot. Hoten har pågått i mer än en månad, men ingen har tagit på sig ansvaret och polisen har inte hittat någon skyldig.

Inne i köpcentret i centrala Kazan hörs plötsligt en högtalarröst upprepa varningar om att omedelbart evakuera köpcentret. De välfyllda butikerna och kaféerna töms långsamt. Någon panik råder inte trots att det blir trångt vid utgångarna. Inga extra upplysningar krävs – det här hör numera till vardagen i staden, säger unga Sveta som köar mot utgången.

– Vi tänkte bara gå ut och röka ändå och tänkte gud, inte ännu en evakuering. Det var en evakuering för bara en vecka sedan, säger hon och de som trängs runt omkring nickar.

De har blivit vana vid de ständiga bombhoten, som enligt myndigheterna kommer via telefon. Samtidigt som bombhotet stängde köpcentret vid Tukajtorget i centrum vid femtiden kom liknande hot till flera förskolor, skolor, universitet och till och med sportklubbar.

Kazan är en av städerna som står värd för fotbolls-VM nästa år. Man har byggt en gigantisk ny arena, som redan har tagits i bruk för flera andra sportevenemang. Terrorhoten är därmed mycket ovälkomna och i officiella medier rapporteras det sparsamt.

Idag evakuerades en bank och skolor i Novosibirsk. Teorier som framförs är att telefonterroristerna avverkar stad för stad med sina hot. De ska ha använt ip-telefoni och i olika ryska medier pekas både Florida och Ukraina ut, men hittills har ingen skyldig hittats.

Ett förhöjt säkerhetsläge är tydligt i Kazan. Vid alla butiker, hotell och metron har man infört flygplatsliknande kontroller med metalldetektorer och väskor som röntgas vid ingången.

Eftersom ingenting hänt än, trots så många larm i städer över hela Ryssland, tas inte hoten riktigt på allvar av dem som drabbas.

– Det sker i Moskva, i St Petersburg, ja överallt, suckar mannen, vid bordet bredvid mig på kaféet, som också tvingas lämna fikat bakom sig för att utrymma.

Alla är dock medvetna om att terrorn inte är så långt borta i Ryssland, som vårens sprängdåd i metron i St Petersburg eller knivdådet i Surgut i Sibirien.