Jobbapp för unga startar i Blekinge

1:41 min

En nya applikation startar nu i Blekinge. Där kan unga personer göra korta insatser hos människor som barnpassning, trädgårdsarbete och städning.

Appen heter Yepstr och den har just anlänt till Karlshamn och Karlskrona. I resten av landet är den sedan tidigare.

Det är en app för ungdomar mellan 15-21 år som vill jobba och folk som vill ha någon som gör enklare jobb kan registrera sig och bli ihopkopplade.

Såg drivna och unga som sökte jobb
Det kan handla om till exempel barnpassning, gräsklippning, läxhjälp eller hundpassning.

– Vi såg att många unga är bra utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet när de ska ut på arbetsmarknaden. Samtidigt såg vi att det fanns väldigt många ungdomar som sökta jobb och var drivna, säger Sofie von Krusenstierna, kontaktperson på Yepstr.

En av de unga entreprenörer, som dem kallas, är 19-åriga Emma Toth från Karlskrona. 

– Jag ville söka jobb helt enkelt och hittade inga jobb på arbetsförmedlingen för ungdomar. De vill ha arbetslivserfarenhet, säger Emma Toth. 

Appen är i sina startgropar i Blekinge men den kan börja ta fart inför hösten när bland annat löven ska krattas. I Tving är det bara ett fåtal personer ifrån att starta. 

Vad tänker du att du skulle vilja jobba med?

– Jag är intresserad av barnpassning och läxhjälp, för det har jag arbetat med tidigare. Jag tycker det är jättebra, det ger ungdomar möjlighet att få jobb, säger Emma Toth. 

Ungdomarna tjänar en summa för utförd tjänst och ju mer de arbetar desto högre lönegrad får dem. Vuxna personer registrerar sig för att kunna få tag på unga entreprenörer och får hjälp med det som önskas.