Kränkningar mot kvinnor i musik från 1600-talet

6:35 min

Våld och hot mot kvinnor är obehagliga teman som återfinns i musik från England i början av 1600-talet. Forskaren Katarina A Karlsson har gått igenom sånger som nu presenteras i en föreställningen med paralleller till nutiden.

Katarina A Karlsson har gått igenom nästan 700 sånger från slutet av 1500-talet och början av 1600-talet där både berättar-jaget och kompositören varit män. En majoritet av sångerna har handlat om kärlek. Och av dessa innehåller den största delen i varierande grad kränkningar mot kvinnor, till exempel våld eller hot om våld. 

– Jag kunde ana att det fanns en kvinnofientlig underton i dessa sånger, men att det var i den här utsträckningen kunde jag inte ana. Det finns till och med en liten underavdelning inom kärlekssångerna som kallas "den komiska våldtäkten", det är förfärligt, säger Katarina A Karlsson. 

Många av sångerna var okända för Katarina A Karlsson.

– Dessa sånger framförs aldrig. Men det som man missar genom att sålla bort sångerna är hur dessa tankegångar läcker in i andra samtida kulturyttringarna. Till exempel "Så tuktas en argbigga" av Shakespeare där en kvinna kuvas för att det ens ska vara möjligt att kyssa henne, berättar Katarina A Karlsson. 

Musikföreställningen "Kärleken har 100 onda namn" är resultatet av Katarina A Karlssons genomgång. Elisabetanska sånger framförs av Vokalkvartetten Vox, med paralleller till nutiden med stalkers och kränkningar på nätet. Också nyskriven musik av Paula af Malmborg Ward och Ida Lundén.

Tre föreställningar spelas i helgen på Atalante i Göteborg. 

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se