Danmark på väg att införa burkaförbud

2:36 min

Danmark är på väg att införa förbud mot de heltäckande plaggen burka och niqab. Det största Regeringspartiet, borgerliga Venstre, har i dag meddelat att de är för ett sådant förbud och även det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna öppnar upp för en ny lag.

– Vi anser inte att det är rimligt att man gömmer sig i det offentliga rummet och vi anser inte att mobila parallellsamhällen är lösningen på något, säger Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiska ordförande.

Regeringen har varit splittrad i frågan, att statens ska blanda sig i vad folk har på sig för kläder strider mot liberala grundtankar.

Det ena av de båda mindre regeringspartierna, Liberal Alliance, har sagt nej till ett förbud, medan de Konservativa sagt ja. Det stora borgerliga regeringspartiet, Venstre, har varit internt splittrat, men har nu alltså enats om att stödja ett förbud.

Exakt hur det kommer utformas och vilket straff det kan bli tal om man bryter mot förbudet kommer nu förhandlas.

Det var i onsdags som regeringens stödparti, Dansk Folkeparti, lade fram ett förslag om att förbjuda heltäckande beklädnad, som till exempel burka och niqab.

Ett förslag som partiet fört fram flera gånger tidigare, men den här gången verkar de alltså få igenom sin vilja.

När man lade fram förslaget ifjol föreslog man att straffet för att bryta mot förbudet skulle vara böter och eventuellt obligatoriskt deltagande i en kurs i danska värderingar.

Den skrivelsen har man nu tagit bort och vill i stället ha en förhandling om påföljden och på så vis har man gjort det svårare för andra partier att rösta nej.

Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, har tidigare rösta mot ett förbud och har hittills avvaktat vad regeringen, men vid Folketingets öppningsdebatt i går sade Socialdemokraternas partiledare Mette Fredriksen att hon var beredd att rösta för ett förbud.

– Det är kvinnoförtyck och inget annat och därför är vi redo att förbjuda burka om det som ska till försäkra ett Danmark där det inte finns burka, säger Mette Fredriksen.

Rent praktiskt kommer få personer direkt beröras av ett förbud. Enligt en undersökning från 2009 så var det mellan 150 och 200 kvinnor i Danmark som bar burka eller niqab.

Enligt en opinionsundersökning publicerad i nättidningen Altinget, finns det ett stöd bland den danska befolkningen för ett förbud.

62 procent av de som svarat på undersökningen var positiva till det medan 23 procent var emot, övriga var osäkra eller ville inte svara.