Arbetsliv

Sänkt arbetstid på prov i socialtjänsten i Östersund – igen

3:10 min

Östersunds kommun testar ännu en gång att dra ner på arbetstiden för sina socialsekreterare. Men samma jobb ska göras – fast på kortare tid.

– Det finns en viss farhåga i det. Att man ska göra samma jobb på kortare tid, säger Maria Grimbe som är en av socialsekreterarna som nu tackat ja till erbjudandet.  

Nu är det inte ett helt oprövad mark som socialförvaltningen i Östersunds kommun ger sig ut på. Förra året fick en mindre grupp anställda testa att jobba 30 timmar i veckan under ett halvår, vilket funkade bra enligt socialsekreteraren Åsa Nilsson som var med redan då.

– Vi hade ju en jättepositiv upplevelse med det projektet. Vi fick mer tid för återhämtning och vi upplevde att det fungerade bra, säger hon.  

Trots att förra årets projekt slog väl ut blir det inte någon permanent lösning utan nu blir det ett femtiotal socialsekreterare som får pröva på att jobba 35 timmar i veckan under ett halvår. Men det får inte kosta något extra utan ska göras inom befintlig budget.

– Förutsättningen för det här projektet är att vi inte får några ytterligare resurser. Utan vi ska jobba med samma arbetsuppgifter och i samma omfattning som tidigare, säger Petra Olsson som är områdeschef för barn, ungdom och vuxen.

Hon tror att sänkt arbetstid kan göra skillnad för hennes anställda.

– Fem timmar i veckan till att använda för sin återhämtning jämfört med att ha en timmes friskvård i veckan. Det tror vi kommer att göra mycket.

Maria Grimbe hon ser fram emot att få mindre tid på jobbet, men har inte riktigt bestämt sig än för vad hon ska göra med den tid som blir över.

– Lite oklart än så länge. Förhoppningsvis hitta tid för att träna, vara med familjen och återhämta sig, säger hon.