Hundratals demonstranter gripna i Ryssland

1:21 min

Flera hundra ryska oppositionella har gripits över hela Ryssland under de landsomfattande protesterna. De flesta greps i S:t Petersburg där tusentals gick ut för att protestera mot den ryske presidenten och för rättvisa val.

Den ryska oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj hade manat till landsomfattande protester i på lördagen, i samband med president Vladimir Putins 65-årsdag.

"Låt Putin höra oss och låt honom gå i välförtjänt pension", sade Navalnyj i ett uttalande från fängelset, enligt The Guardian.

"Han har haft makten i 18 år, vilket är tillräckligt."

I Moskva trotsade över 1 000 personer både regn och demonstrationsförbud, enligt nyhetsbyrån AFP:s reporter. Polisen angav siffran 700, inklusive journalister. Antalet var betydligt lägre än vid de massprotester som Navalnyj mobiliserade i mars och juni.

Den 20-åriga studenten Svetlana Kiseleva, sade att hon inte står bakom Navalnyj, men deltog i demonstrationen för att kräva politisk mångfald.

– Det är viktigt att ha ett val, att ha en opposition. Jag tror i vilket fall att han skulle vara bättre än Putin. Jag gillar inte Putin, säger hon till AFP.

I landets andra största stad – S:t Petersburg – deltog tusentals personer och blockerade trafiken. Vid Vostonnijatorget i centrum samlades Navalnyj-anhängare och oppositionella omgivna av kravallutrustad specialpolis.

Demonstranterna, de flesta unga, ropade slagord som "Putin, tjuv" och "Putin – gå i pension". 

Medan protesterna i Moskva verkar ha avlöpt utan gripanden ska 139 personer ha gripits runt om i landet, enligt OVD-info, en grupp som dokumenterar gripanden vid demonstrationer.

Men Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren rapporterar att kravallutrustad polis har gått ännu hårdare fram – över 200 ska ha gripits.