Häxjakt på homosexuella i Egypten

8:54 min

Sedan ett par veckor tillbaka, pågår i Egypten den mest omfattande häxjakten på homosexuella i modern tid. 57 personer har gripits. Två sitter häktade hos säkerhetstjänsten. Tio personer har redan dömts - efter att ha ertappats på dejtingsajter som infiltrerats av polisen. Reportage av Cecilia Uddén.

Tolv regnbågsflaggor vecklades ut när libanesiska Mashrou Leila hade konsert i Kairo för två veckor sedan.  28-åriga Sarah Hegazy höll i en av dem och nu riskerar hon fängelse, anklagad för att ha uppmuntrat sexuell avvikelse. Hon sitter i säkerhetstjänstens häkte där hon enligt advokaten misshandlats av sina cellkamrater, utpekad som pervers. 

Sammanlagt har 57 personer gripits. De flesta i 20-årsåldern. Ytterligare ett stort antal unga egyptier har gått under jorden. Vissa har förskjutits av sina familjer.

Homosexualitet är inte uttryckligen förbjudet i Egypten, men det finns en lång rad straffbara moralförseelser: uppmaning till perversion, prostitution, promiskuitet, omoraliska utsvävningar. Ett till synes enigt Egypten - från stat till media, till koptiska kyrkan och islams institutioner fördömer enhälligt homosexualitet och stödjer den pågående upprensningskampanjen.

I talkshows på tv diskuterar man hur sjukdomen ska bekämpas, den koptiska kyrkan har kallat till konferens om den homosexuella vulkanen som det kallas. Sunni-islams högsta institution, Al Azhar, har lovat bekämpa homosexualitet på samma sätt som man bekämpar IS och religiös extremism.

Egyptens högsta medieråd har bannlyst HBTQ-personer från att medverka i tv och media, även om det inte framgår hur detta ska tillämpas på de många populära filmer av kända egyptiska regissörer där homosexualitet skildras.

– Det är det allvarligaste tillslaget någonsin, säger Dalia Abdel Hamid, vid människorättsorganisationen EIPR, Egyptian initiative for personal rights. Regnbågsflaggorna på konserten var bara en förevändning, häxjakten började redan innan och polisen har blivit extremt professionell. De infiltrerar datingappar och websajter, många unga män har gått i fällan när poliser låtsats söka kontakt, eller påstått sig vara från gulfen för att locka unga egyptiska män att begära pengar, vilket då kan klassas som prostitution.

Enligt Amnesty International har minst fem av de gripna tvingats genomgå undersökningar av anus. Egyptiska myndigheter förnekar inte att detta förekommer, men hävdar att undersökningarna är lagliga och vetenskapliga. Dalia Abdel Hamid  kallar det för  pseudovetenskap, att en mans ringmuskel skulle kunna avgöra om han är homosexuell eller inte. 

– Det är medeltida, säger den egyptiska forskaren och människorättsförsvararen.

FN har klassat dessa anala undersökningar som tortyr. Pseudovetenskapen grundar sig på en fransk läkare, som år 1857 förklarade att det går att identifiera pederaster genom att undersöka anus.

Trots att europeisk läkarvetenskap snabbt tog avstånd från hans teorier, har metoden använts mot homosexuella i länder som Kenya, Cameroon, Libanon, Tunisien och Egypten. Resultaten av dessa undersökningar används sällan som bevis i rätten, vilket innebär att syftet främst är förnedring, säger Dalia Abdel Hamid.

De anklagade förs ofta till rättsmedicinska laboratorier i handbojor, fastlåsta vid varandra, medan polisen inte sällan avslöjar för folk på gatan vad männen är anklagade för.          

En ung advokat som försvarar några av de häktade, men inte själv vågar framträda med sitt namn, säger att tre av hans klienter har utsatts för analundersökning, men att han själv avstått från att förhöra dem om detaljerna, efter att en av dem sa: Jag vill inte prata om det, jag vill bara gråta när jag tänker på det.

Det är näst intill omöjligt att finna någon i Egyptens gay-värld som vågar tala idag, även personer jag intervjuat tidigare. Och den unge advokaten, som vill förbli anonym, säger att han står i kontakt med åtta personer som gått under jorden. De lever under stor psykisk press, livrädda har de lämnat hem och arbete utan att kunna förklara frånvaron för vare sig föräldrar eller arbetsgivare.

En av dem, berättar advokaten, är en 25-årig man som hade ett eftertraktat jobb på en utländsk ambassad i Kairo. Nu har han hållit sig gömd i över två veckor och kommer att förlora sitt arbete.

Jag frågar advokaten varför 25-åringen inte sökt skydd hos den utländska ambassaden. Advokaten förklarar att det vågar han inte eftersom en av hans släktingar också arbetar på ambassaden och han vill för allt i världen inte att föräldrarna ska få reda på att han är bög.

Dalia Abdel Hamid, på människorättsorganisationen EIPR, säger att hon hoppas på den yngre generationen. Hon tycker sig kunna se att fler och fler unga egyptier anser att vuxna människor har rätt att själva bestämma vem de har sex med. De som var på konserten, flera tusen unga människor, visste att den libanesiske sångaren var homosexuell. Vissa vecklade ut regnbågsflaggan som solidaritetshandling, inte nödvändigtvis för att de själva tillhör HBTQ-rörelsen. Det är den generationen vi får hoppas på, säger Dalia Abdel Hamid.

För 16 år sedan här i Kairo genomfördes en räd mot nattklubben Queen Boat i Nilen. 52, förmodat homosexuella män greps, 23 av dem dömdes till fängelse, något som ledde till skarp kritik från omvärlden.  Inga västländer har fördömt den nu pågående häxjakten i Egypten.