Finnblicken

Victoria Rixer: ”Jag kände inte till att det fanns folk som identifierade sig som sverigefinnar”

2:06 min

Det var inte förrän för ett par år sedan som Victoria Rixer fick upp ögonen för den sverigefinska minoriteten. Uppvuxen i Sverige med en finsk pappa var sverigefinne inget hon identifierade sig som.

I oktober 2016 gavs antologin Finnjävlar ut. Bokens redaktör Kristian Borg och en av författarna Victoria Rixer startade senare Finnjävlarpodden som en slags förlängning på antologin.

– När vi var ute och pratade om boken var det många som sa: vilken viktig bok, men varför är jag inte med i den? Podden är en chans för fler att komma till tals, berättar Victoria.

Ny säsong av Finnjävlarpodden

Under våren publicerades åtta avsnitt av Fnnjävlarpodden och i vinter kommer en andra säsong. Podden är för Victoria Rixer ett sätt att närma sig det sverigefinska som hon länge inte identifierade sig med eller ens visste om att existerade.

– Ända tills för bara ett par år sedan kände jag inte ens till att det fanns en minoritetskultur eller en massa folk som identifierar sig som sverigefinnar. Jag hade varit helt blind för det.

I vår familj var det pappa som var finsk. Vi andra var inte finnar. Men ”finne” får man inte säga för pappa. Det är rasistiskt tycker han. Han ser det som majoritetsbefolkningens benämning av en underställd grupp.

Finnjävlarpodden är på svenska och tar upp sådant som är allmänmänskligt, men också sådant som särskilt rör den sverigefinska minoriteten. Programledarna Victoria Rixer och Kristian Borg talar med sina gäster om språk, klass, minnen, historia, skam och identitet.