EU-kritik mot förföljelse av homosexuella i Egypten

1:31 min

Ett 50-tal EU-parlamentariker kräver att EU ska agera mot förföljelserna av homosexuella i Egypten.

Hör Cecilia Uddens reportage: Häxjakt på homosexuella i Egypten

En av dem är Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

– Vi ser nu en förföljelse av hbtq-personer som är den värsta någonsin i Egypten, och då tycker vi att det är dags att EU agerar. EU har en väldigt stor påtryckningskraft. Om man säger att man menar allvar med mänskliga rättigheter, demokrati och rättigheter för hbtq-personer, då brukar också samarbetspartnerna höra upp, säger Malin Björk.

Hon har tagit initiativ till ett brev till EU:s utrikeschef Federica Mogherini, som ett 50-tal EU-parlamentariker skrivit under.

Ekot kunde i morse berätta att jakten på homosexuella i Egypten har trappats upp de senaste veckorna. 57 personer har gripits och tio har dömts efter att ha ertappats på olika dejtingsajter. Hbtq-personer har också förbjudits att medverka i tv och övrig media.

EU har precis förnyat samarbetet med Egypten kring ett så kallat partnerskapsavtal.

– Där ska mänskliga rättigheter vara en central del. Det här ska upp med en gång i partnerskapssamtalen mellan EU och Egypten, säger Malin Björk.

Förra veckan höll EU-parlamentet en debatt om det nya partnerskapsavtalet med Egypten, där frågan om hbtq-rättigheter togs upp.

Även centerpartisten Fredrick Federley har skrivit under brevet. Han menar att det är dags att EU inte bara pratar, utan också agerar:

– EU har ju möjlighet att använda ganska tunga handelsinstrument gentemot Egypten, vi har ju också möjlighet att tala med en röst i internationella sammanhang. Så det finns flera olika sätt som vi nu kan använda för att sätta tungt tryck på Egypten, säger Fredrick Federley.

Tycker du inte att EU gör tillräckligt?

– Nu är det så tydligt att nånting måste göras och att frågan absolut inte får glömmas, säger Fredrick Federley.