Företag flyr Katalonien efter politisk oro

1:51 min

Den politiska oron i Katalonien har lett till att två banker och ett par andra företag har flyttat sina juridiska huvudkontor till andra delar av landet. Men det är inget som behöver oroa i nuläget, anser professorn i ekonomi Elisenda Paluzie på Universitetet i Barcelona.

– Bankerna behöver försäkra sina kunder att krediterna från Europeiska centralbanken, ECB, fortsätter att komma in utan störningar, säger professor Elisenda Paluzie.

– När bankerna säger att de flyttar, så är det en taktisk och tillfällig flytt av deras juridiska huvudkontor – för att lugna marknaden, säger hon.

De övriga företag som meddelar att de flyttar, är energiföretag, gas och vattenindustrin som är beroende av statliga kontrakt.

I fredags fattade den spanska regeringen beslutet att underlätta för företagen att lämna Katalonien, utan att kräva en mellanliggande bolagsstämma - och det är en del i den spanska statens politiska spel, säger professorn i ekonomi Elisenda Paluzie, som också är självständighetsivrare, ska tilläggas.

Orolig skulle hon bli först om det politiska tumultet fortsätter, om det skulle drabba tillverknings- och exportindustrin, som är kärnan i Kataloniens goda ekonomi.

Hon hoppas på en snabb självständighetsprocess och tror att det är möjligt för ett självständigt Katalonien att ha egna avtal med ECB och med EU.

Imorgon tisdag väntas den katalanske ledaren Carles Puigdemont att göra någon typ av självständighetsförklaring. Möjligen kommer han att hålla dörren fortsatt på glänt för en möjlig medling med den spanska regeringen.