Borgholm

Rekordsommar på Vida museum och konsthall

2:23 min

Vida museum och konsthall i Halltorp på Öland har slagit publikrekord i sommar. Hemligheten bakom är utställningar som lockar en helt ny och yngre publik.

– Vi tycker att det har gått fantastiskt bra, vi har ju dubblat antalet besökare från tidigare år, säger Emilia Thor, som driver konsthallen tillsammans med Hampus Vallien sedan 2016.

20 000 besökare ungefär räknar de in hittills i år, och det är alltså dubbelt så många som tidigare år. Framgångsreceptet stavas bredd, både när det gäller utställningarna, utbudet i shoppen och stämningen i de olika rummen. Hundar får följa med in, barn har krupit runt i konsthallen och det är inte bara dyrgripar som finns till försäljning vid utgången.

Lars Wallin lockar nya besökare

Men framför allt är det den stora utställningen med klädskaparen Lars Wallins klänningar som har lockat helt nya besökare till Vida.

– Det är till och med de som bor väldigt nära som aldrig har varit på Vida, som säger att de har åkt förbi i så många år men de har aldrig stannat. Men nu när det var den här Lars Wallin så känner de att det har varit något som de känner till och de har varit fantastiskt positiva och det är det som är roligast, säger Emilia Thor.

Vi vill bredda oss och marknadsföra oss utanför Sverige.

Hon säger att målet är att dubbla antalet besökare en gång till de närmsta fyra-fem åren. Vida museum och konsthall ska expandera och de arbetar bland annat tillsammans med en pr-byrå i Stockholm för att lansera museet utomlands.

Alla ska känna sig välkomna på konsthallen som tidigare riktat sig mot en smalare publik, med ett konstintresse som kanske kan väckas hos fler när de väl har vågat sig in.

– Lars Wallin är ju en kändis, det han gör är ju hantverk och det är ju konst också, men jag tror att just kändisskapet och att man känner igen det från teve och andra sammanhang gör att det blir andra personer som kommer till Vida, säger Emilia Thor.

Förlänger säsongen

Nu förlänger de säsongen, med öppet varje helg till tredje advent. Och Emilia Thor ser gärna att fler besöksmål i regionen drar nytta av Vidas framgångar och ett tänk som hon och Hampus troligen tar med sig med sitt perspektiv från Stockholm, där de fortfarande bor och också arbetar.

– Kanske att man vågar lite mer stort. Vi vill bredda oss och marknadsföra oss utanför Sverige och det tror jag att vi kan samarbeta om, för jag tror vi har lite driv från Stockholm, om man får säga det så. Vi tänker lite längre, säger Emilia Thor.