Utvisningar till Afghanistan trots allvarlig kritik

3:27 min

I kväll lyfter ett plan från Landvetter med minst tio ensamkommande ungdomar som fått avslag på sin asylansökan och ska utvisas till Kabul i Afghanistan.

Detta trots allvarlig kritik från flera människorättsorganisationer.

Så sent som i torsdags kom människorättsorganisationen Amnesty international med en ny rapport där de bland annat skriver att återsändandet av människor till Afghanistan strider mot internationell rätt och måste upphöra omedelbart. Detta på grund av det säkerhetsläge som råder i landet. 

Mustafa Gholami, 19, sitter inlåst på Migrationsverkets förvar i Kållered. Han kom till Sverige som 15-åring 2013. Under tiden i Sverige har han hunnit gå i skolan, lära sig svenska, skaffa flickvän och en familj. I kväll ska han skickas tillbaka till Afghanistan.

– Jag vet inte om jag lever om några veckor, säger han.

När P4 Göteborg frågar Migrationsverket hur de kommit fram till att säkerhetsläget är tillräckligt stabilt för att man ska kunna utvisa personer till Afghanistan svarar de via mejl att man bland annat använder sig av olika världsrapporter, däribland FN, för att göra sina bedömningar om säkerhetsläget.

"Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna".

Lyssna på hela inslaget för att höra Mustafa Gholami berätta om oron över att behöva skickas tillbaka till Afghanistan! P4 Göteborg träffade honom i Migrationsverkets förvar i Kållered.