Nordväst

Biopåse ska få fler att sortera bättre

2:14 min

Kladdiga påsar som går sönder och fluglarver i insamlingskärlen. Nu ser avfallsbolaget Nordvästra Skånes renhållningsbolag, NSR, över alternativ till papperspåsarna.

I dag använder deras kunder i Nordvästra Skåne papperspåsar, något som inte varit helt problemfritt. Avfallsbolaget ser över alternativen och testar just nu en biopåse.

Samtidigt har moderaterna i Ängelholm lämnat in ett förslag om att kommunen ska gå över till just biopåsar istället.

Det är ett förslag som välkomnas av Ängelholmaren Maria Ursin, som fått testa biopåsen.

– Eftersom man kan knyta den här så tror jag att man kommer att använda den mer. Den känns också mindre kladdig jämfört med den vanliga papperspåsen, det var det jag tyckte var mest positivt med biopåsen, säger hon.

Just nu testar Nordvästra Skånes renhållning, NSR biopåsen i bostadsområdet Drottninghög i Helsingborg. Och resultatet där är avgörande för om man framöver ska gå över till biopåse. Cecilia Holmblad, är renhållningschef på NSR.

– Vi vill se att kunden tycker att den är bättre. Och vi vill se att vi verkligen sorterar ut mer matavfall. För vi ser att i restavfallet i dag så är ungefär en fjärdedel fortfarande matavfall, säger Cecilia Holmblad.

Jag tycker att biopåsen ser ut som en vanlig fryspåse.

– Nu håller du i en försökspåse. Om det här blir verklighet så kommer vi ha tryck på påsen så att det blir tydligt att den är till matavfall. Vi vill inte ha risken att folk börjar använda vanliga fryspåsar.

Vad består biopåsen av?

– Den är gjord på stärkelse av potatis eller majs. Just den här påsen innehåller också krita, säger hon.

Robin Holmberg, moderat oppositionsråd i Ängelholms kommun säger så här om förslaget de nyligen lämnat in om biopåsar.

– Om man får ett smidigare insamlingssystem så tror jag att fler kommer att vilja sortera sitt matavfall som sedan kan bli biogas och biogödsel, säger han.

När biopåsen blir verklighet i Ängelholm, ja det återstår att se. Om några veckor ska resultatet från testområdet Drottninghög i Helsingborg utvärderas, och först då vet vi om det finns anledning att hoppas på ett byte säger Cecilia Holmblad.

– Vi tittar på helheten för alla våra fem kommuner. Och vi kommer givetvis att redovisa resultatet för politikerna i vårt område, säger hon.