Tjuvfiskehärvan: Nio personer åtalas vid Växjö tingsrätt

1:16 min

Idag kom åtalet vid Växjö tingsrätt mot nio personer som misstänks för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen.

Männen som är mellan 30-60 år gamla, ska enligt åklagaren tjuvfiskat i insjöar i Småland med omnejd under juli och augusti i år.

Männen misstänks ha tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm.

Försäljningsintäkterna har varit totalt på över 400 000 kronor.

Utredningen inleddes med att två av de åtalade männen greps under pågående tjuvfiske i augusti i Norra Bergundasjön i Växjö. Polisen fann då spår som ledde till två fastigheter i Tingsryds kommun där de sju övriga åtalade greps vid ett tillslag. Åtta av de misstänkta sitter häktade i avvaktan på rättegång.

Vid tillslaget anträffade polisen mängder med kräftor och fisk samt utrustning för att på ett organiserat sätt ta hand om fisk/ kräftor för vidare försäljning. 

– Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger förundersökningsledaren assistentåklagare Saramaria Johansson, Växjö i ett pressmeddelande.

Förundersökningen omfattar sammanlagt 1171 sidor. Några av de åtalade har gjort vissa medgivanden.

– Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet. Organiserat tjuvfiske är säkerligen vida utbrett i landet eftersom det kan inbringa stora summor pengar, som denna förundersökning påvisar. Utredningen i Växjö visar på ett stort problem med organiserat tjuvfiske i olika insjöar berättar Saramaria Johansson.

Rättegången mot de nio åtalade männen startar den 17 oktober och beräknas pågå i 9 dagar.

Rättegången genomförs i Linköpings tingsrätts lokaler eftersom domstolen där har plats för alla häktade under rättegångsdagarna.