Stort åtal för omfattande tjuvfiske

1:21 min

Idag åtalades nio personer i Växjö misstänkta för en mycket omfattande tjuvfiskehärva i södra Sverige.

Männen som är i 30- till 60-årsåldern åtalas för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen

De åtalade ska ha tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös och över 1 000 kilo signalkräftor samt över 100 kilo gädda och sedan sålt vidare till fiskauktioner i Göteborg och Stockholm under sommaren.
Saramaria Johansson är åklagare i Växjö

– Jag har inte varit med och sett något liknande tidigare. Jag har tittat över tidigare liknande rättsfall och inte hittat något som liknar detta.

Åtta av de nu åtalade männen sitter häktade. Och rättegången måste så flyttas från tingsrätten i Växjö till större lokaler vid tingsrätten i Linköping. Detta för att kunna ge plats samtliga åtalade och häktesvakter.

Förundersökningen omfattar närmare 1200 sidor och åklagaren räknar med att förhandlingarna i detta mycket omfattande mål kommer att ta minst nio rättegångsdagar.

Som Ekot tidigare har berättat så har polisen i samband med utredningen beslagtagit omfattande material som använts vid ett tjuvfiske som framstår som välplanerat.

Bland annat sex båtar med elmotorer, en lastbil med kylanläggning för transport av fisk och en större ismaskin.  Dessa beslag tillsammans med det sätt männen har tjuvfiskat i flera olika sjöar i Sydsverige visar på en organiserad brottslighet. Det menar åklagare Saramaria Johansson

– Som man kan se i gärningsbeskrivningen så menar jag att detta är en del i det hela som gör att jag bedömer detta som både grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen är just att det har varit organiserat och en omfattande verksamhet.

 – Vi har kvitton som visar försäljningsintäkter på över 400 000 kronor för den här brottsperioden.