Få afghaner återvänder hem – trots asylavslag

1:18 min

Bara ett fåtal av de afghaner som fått avslag på sina asylansökningar lämnar Sverige och återvänder till Afghanistan.

I kväll utvisas ett antal afghaner som har fått avslag på sina asylansökningar med ett specialchartrat plan från Landvetter utanför Göteborg till Afghanistans huvudstad Kabul.

Hittills i år har polisen tvångsutvisat 50 personer till Afghanistan och ytterligare drygt 800 har rest hem frivilligt.

Men detta är en droppe i havet om man jämför med det stora antal som fått avslag på sina asylansökningar. Om man räknar ihop de som fått avslag hittills i år med de som fortfarande väntar på beslut, och som väntas få nej, handlar det om minst 17 000 afghaner som ska lämna Sverige den närmaste tiden.

Gränspolisen har just nu 1300 personer från Afghanistan på sin lista över personer som ska utvisas med tvång. Näst efter syrier och irakier är afghanerna den största gruppen asylsökande i EU, men de flesta får beskedet att de inte får stanna.

EU har tecknat en principöverenskommelse med Afghanistan om att ta tillbaka egna medborgare. Sverige och en handfull andra EU-länder har också tecknat bilaterala så kallade återtagandeavtal med Afghanistan, men trots det går det alltså trögt.

För att effektivisera tvångsutvisningarna hjälper också EU:s gränsmyndighet Frontex till och samordnar flyg där flera EU-länder deltar. Hittills i år har knappt 200 afghaner flugits hem.

Kvällens tvångssutvisning från Landvetter är också en sådan Frontexoperation där två länder förutom Sverige medverkar.