Jobbcoachföretag anklagas för kränkande särbehandling

4:34 min

Flera före detta anställda på ett jobbcoachföretag i Karlstad slår larm om allvarliga missförhållanden på företaget.
- Jag slutade på grund av kränkning och särbehandling av deltagarna, säger vuxenläraren Halima Afrah.

ABC-kraften anlitas av Arbetsförmedlingen för att hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden. I en skrivelse har sex anställda, varav en var fackförbundet Unionens arbetsmiljöombud, vittnat om allvarliga brister på arbetsplatsen, och att företaget bryter mot sitt avtal med Arbetsförmedlingen.

Enligt Halima Afrah och flera andra vuxenlärare är kontoret i Karlstad underbemannat, och lokalerna underdimensionerade för det stora antalet deltagare:

- Det är trångt, och det finns inte tillräckligt plats att sitta. Man kan inte andas, för det är syrebrist. Två kvinnor svimmade på en vecka, berättar Halima Afrah.

P4 Värmland har varit i kontakt med sex anställda, och sex nyanlända som Arbetsförmedlingen skickat till ABC-kraften i Karlstad. Samtliga vittnar om att deltagarna blev illa behandlade. En av dem är Mohamud från Syrien:

" Man kommer dit för att lära sig språket, men för mig kändes det som att jag kom till ett fängelse. Man kände sig kränkt, kontrollerad och ibland nedvärderad. Bemötandet var fruktansvärt " berättar Mohamud.

Han berättar att deltagarna fick verbala utskällningar om de kom några minuter försent och att de inte hade tillåtelse att gå på toaletten under lektionstid.

- Det var jättesvårt, vi behandlades som ungdomar. Men jag är vuxen, påpekar Yousef Ibrahem som gick på ABC-kraften i ett år.

Särskilt upprörd blev Halima Afrah när en 64-årig man med diabetes som lämnat hennes lektion för att uppsöka toaletten blev bryskt tillbakavisad till klassrummet.

- Då kände jag att nu orkar jag inte mer! Man har ju rätt att gå på toaletten när man behöver det, säger Halima Afrah.

För några år sedan bröt Arbetsförmedlingen samarbetet med ABC-kraften, som då hette Personalstrategerna, på över 20 orter efter klagomål på verksamheten och konstaterade brister. I Karlstad har ABC-kraften funnits i drygt två år. Halima Afrah är besviken på att Arbetsförmedlingen inte har agerat på de klagomål som kommit in mot företaget från anställda och deltagare.

- De tar inte allvarligt på klagomålen. De bara skickar människor dit utan att ta reda på vad är problemet, säger Halima Afrah.

Lena Hertzberg är chef på Arbetsförmedlingen i Karlstad.

- Jag vet att det är under utredning just nu. Klagomål hanteras inte av det lokala kontoret utan sköts av en enhet inom myndigheten, säger Lena Hertzberg.

Enligt Arbetsförmedlingen ska klagomålshanteringen mot jobbcoachföretag hanteras skyndsamt. Men Lena Hertzberg har idag inget svar på när utredningen kan vara klar.
(Hör Lena Hertzberg i ljudklippet nedan)

P4 Värmland har upprepade gånger sökt ansvariga på ABC-kraften, på såväl lokal som regional och nationell nivå, men de har inte besvarat våra samtal.