Fem utvisningshotade får stanna

0:43 min

Igår kväll skulle fem personer utvisas till Afghanistan, men fick i sista stund veta att deras fall ska prövas igen.

Utanför Sagåsen, Migrationsverkets anläggning i Kållered har ett hundratal människor samlats för att protestera mot de utvisningar av ensamkommande ungdomar som ska ske idag, från Landvetter flygplats till Afghanistans huvudstad Kabul.

Men under dagen kom uppgifter om att fem personer ska få stanna, bland dom Mustafa Gholami som P4 Göteborg berättade om under tisdagsmorgonen. 

– Det betyder inte att de får uppehållstillstånd i Sverige, utan att de inte skickas i dag. Det är en seger på så vis att vi kan jobba vidare med deras ärenden, säger Ingrid Broms som är medlem av protestgruppen nere i Kållered. 

De fem av runt 15 personer varav Mustafa som efter fyra år i Sverige skulle utvisas idag, får vara kvar därför att det bland annat finns verkställighetshinder. 

Polisen bekräftar att antalet som kommer utvisas ikväll har minskat, men kan inte säga exakt hur många som får stanna.

– Exakta antalet vet vi inte förrän planet är i luften. Flera har fått beslutet verkställighetshinder föreligger så siffran kan komma att justeras, säger Hans Lippens, vid polisen i Västra Götaland.

Och vad beror det på att den informationen kommit nu?

 – Det har inkommit nya uppgifter som domstolen nu ska pröva.

Runt klockan 19 när transporten från förvaret till Landvetter passerade demonstranterna blev det oroligt utanför förvaret i Kållered.

– I samband med att bussen lämnade Sagåsen var det ett antal personer som satte sig i vägen för bussen. De uppmanades att flytta på sig vilket de gjorde och tre personer omhändertogs enligt polislagen om att de stört den allmänna ordningen. Två av dem är gripna för brott och det handlar om ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Hans Lippens, vid polisen i Västra Götaland.