Rosad pjäs om alzheimers sätts upp i Gävleborg

2:39 min

I föreställningen Försvinnandet får man följa Ellen och hennes familj i ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en nära anhörig.

Hur påverkas egentligen en familj där en medlem drabbas av en demenssjukdom. Det ämnet undersöker i Riksteaterns i uppsättning av Försvinnandet, där vi från den alzheimerssjuke Ellens perspektiv får se hur omvärlden och personerna runt henne förändras vart efter sjukdomen blir starkare.

Tanken är att publiken på så sätt ska få en upplevelse om hur det kan vara att drabbas av alzheimers. Åsa Ekberg är regissör och tror man behöver bryta tabut kring att inte vara så kallat normal.

– Det finns en skam kring att inte vara fullt fungerande, och här får man som publik en uppfattning om hur det skulle kunna vara att va drabbad.

Riksteaterns uppsättning hade premiär i samarbete med Dalateatern i Februari och förlagan kommer från den brittiske författaren Peter M. Floyds Absent. Den har i Dalarna satts upp ett 30-tal gånger med fina recensioner, och skådespelaren Maria Selbing som spelar Ellen beskriver publikens reaktioner som starka.

– Det har varit både skratt och gråt, en besökare jag träffade vars dotter har alzheimers upplevde en väldig befrielse när hon såg den. Hon hade känt sig otillräcklig tidigare men efter att ha sätt föreställningen kände hon att hon kunde förstå sjukdomen.

Föreställningen går den 10:e Oktober i Sandviken, 11:e Oktober i Edsbyn och 12:e November i Hofors.