Ericson (M) flyger hellre än åker snabbtåg

1:06 min

Riksdagsmannen Jan Ericson (M) från Mark tycker att planerna på en höghastighetsjärnväg till Stockholm inte håller. Flygplan är ett bättre alternativ.

Förespråkarna för höghastighetsjärnväg mellan Göteborg och Stockholm lyfter ofta fram miljövinsterna som ett argument för att börja bygga den omdebatterade höghastighetsbanan mellan Göteborg och Borås.

Moderaten Jan Ericson som representerar Sjuhärad i riksdagen tycker till skillnad från många kommunpolitiker i bygden att en höghastighetsjärnväg inte är rätt väg att gå. Han menar att det behövs en järnvägssatsning mellan Borås och Göteborg och att den ska innefatta Landvetter så att man därifrån kan ta flyget.

– Vi kommer få snabbare och mer miljövänligare flyg. Det är inget dåligt alternativ att flyga till Stockholm, det gör jag ofta själv.

Jan Ericson ifrågasätter också miljövinsterna med att bygga höghastighetsbanan. 

– Det är inte ett kostnadseffektivt sätt att minska koldioxidutsläppen. Om vi tänker på att flyget går mot mer biodrivmedel och med mer miljövänliga flygvägar så blir inte skillnaderna så stora, säger Jan Ericson.