Allt fler falska hemsidor för adressändring

1:59 min

Nu varnar polisen för en snabbt växande form av kriminalitet på nätet. Det handlar om falska sajter för adressbyte. Metoden används för att stjäla identiteter.

Det är lätt att hamna på falska adressändringssajter och därmed i klorna på brottslingar, enligt Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter på Polisen

– Tyvärr finns det look-alike-sajter. De stavas en aning annorlunda än vad den officiella sajten för adressändring gör. Och hamnar man på de falska sajterna så är de identiska, de ska ha jättefint utseende.

– Så här är det varning, du måste vara helt säker på vad du är inne på för sida, säger Jan Olsson.

Fenomenet har funnits en tid. Det går helt enkelt ut på att lura in folk på sajter där det kostar pengar att ändra sin adress när man byter bostad. Upp till 1000 kronor kan det kosta.

Det är bara det att på den riktiga sajten, adressändring.se, som bland andra Postnord står bakom, är det gratis att byta adress.

På de falska sajterna blir adressändringen kanske inte ens av, trots att man betalar för en tjänst om egentligen är kostnadsfri.

Men konsekvenserna kan bli ännu större. Det säger säkerhetsexperten Dick Malmlund som arbetar på uppdrag av tjänsten adressändring.

– Det här är ett förbrott till det verkliga brottet där de begår bedrägerier med en annan människas personnummer. Det är det som är huvudsyftet, att komma över andra personers identitet.

Och vad är det för brott som man kan drabbas av då?

– Ja, att de utger sig för att vara du i banker, snabblån, snabbkrediter, sms-lån. De beställer varor. Allt!

I mitt namn?

– I ditt namn, ditt personnummer och sedan kommer räkningen till dig, säger Dick Malmlund.

Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter på Polisen säger att den här formen av brott är något som man just börjat utreda.

– Vi har precis börjat titta på det här fenomenet nu.

Orsaken är den snabba ökningen. När en metod för att lura människor minskar ökar ofta en annan.

– Alltså ,vanliga fakturabedrägerier har gått nedåt, medan det här med adressändringar har blivit mycket mer intressant, säger Dick Malmlund.

Vad har du för råd till den som ska flytta?

– Nummer ett, när man ska flytta, då ändrar man sin folkbokföringsadress och det gör man hos Skatteverket, där ändrar man den.

När man flyttar anmäler man sin nya adress via Skatteverkets e-tjänst Flyttanmälan, det är enkelt, snabbt och säkert. Om man vill ha eftersändning av sin post till den nya adressen vänder man sig till svensk adressändring och de tar en avgift för eftersändningen.

Om det finns behov av att få posten någon annanstans än där man är folkbokförd kan man anmäla Särskild postadress via Skatteverkets e-tjänst Särskild postadress.

Skatteverkets båda e-tjänster är avgiftsfria.