Hyrläkarinköp för 127 miljoner följer inte lagen

2:06 min

Region Norrbotten står utan avtal om hyrläkare till sjukhusen. Det har inneburit att regionen inte följt lagen när man köpt hyrläkartjänster för minst 127 miljoner kronor.

– Vi följer inte den lagstiftning som vi är skyldiga att följa när vi ska göra inköp. Men vi har ju behov av att köpa in läkare och måste garantera så att norrbottningarna får läkare när man besöker sjukvården, säger inköpschefen Victoria Arenbro-Forsberg.

Fram till september hade regionen köpt in hyrläkartjänster till sjukhusen för 127 miljoner, och att göra så utan upphandlade ramavtal, strider mot lagen om offentlig upphandling. Det handlar inte om allmänläkare, utan om andra specialister. Att Region Norrbotten saknar avtal gör det även svårare att kontrollera pris och kvalitet.

– Jag tycker inte vi har lika god kontroll när vi inte har ett avtal i botten. Men vi får förhålla oss till det, säger Victoria Arenbro-Forsberg.

Region Norrbotten har saknat avtal hela det här året. Upphandlingen av hyrläkare till sjukhusen, som görs gemensamt med Jämtland, Västerbotten och Västernorrland, blev först försenad med flera månader. Sen hävdade fem bolag att upphandlingen innehöll fel och gick till förvaltningsrätten. Nu väntar regionen på rättens dom.

– Det är oerhört viktigt för oss. Vi vill ju helst att den hade varit klar i går. Vi har väntat länge på den, säger Victoria Arenbro-Forsberg.