Cederbratt: Militär ska kunna hjälpa polisen

2:00 min

Moderaterna vill att kommuner ska kunna anställa egna poliser. Dåligt, tycker Mikael Cederbratt (M) som i stället vill att militären ska kunna bekämpa brott.

Delar av Moderaterna vill ge kommunerna rätt att anställa egna poliser. Det är ett förslag som Mikael Cederbratt (M) från Strömstad säger nej till.

Cederbratt anser att brottsbekämpning är en statlig angelägenhet, i stället för lokala poliser tycker han att militären ska kunna hjälpa polisen i att bekämpa brott. 

– Vi har ett ganska akut behov av att få mer polisverksamhet på plats. Då tycker jag militären skulle kunna hjälpa till. 

Hur då?

– Man kan tänka sig militärpolisen men vi har också FN-utbildade soldater. Skulle man kunna hitta en lösning där militären går under polisbefäl så tror jag att snabbt få en bra och effektiv polisverksamhet. 

Om man behöver militärer för att upprätthålla lag och ordning, är det inte ett strukturfel?

– Jo, men vi har en tidsaspekt som är problematiskt. Vi har få poliser på mindre orter eftersom polisen måste fokusera på gängkriminalitet. Kan man avlasta polisen kan man på kort sikt få poliser i Färgelanda.