Inför lokalvalet i Makedonien: Vill komma närmare EU och NATO

2:24 min

Nu på söndag hålls lokalval i Makedonien – det första valet efter att landets opposition efter en långvarig politisk kris tog över regeringsmakten i våras. Bland huvudmålen för den nya regeringen finns att föra landet närmare EU och Nato.

Sveriges Radios Östeuropakorrespondent fick en exklusiv intervju med Makedoniens nye premiärminister, Zoran Zaev.

– Ingenting är viktigare för vårt land än integrationsprocessen med EU och Nato, säger Zoran Zaev på sitt arbetsrum i regeringsbyggnaden i Skopje.

Men för att nå dit krävs två saker; reformer och en lösning på namnkonflikten med Grekland.

Makedonien utropade sin självständighet från Jugoslavien 1991 och såg länge ut att vara ett av de ex-jugoslaviska länder med bäst möjligheter för ett EU-inträde.

Makedonien blev kandidatland redan 2005, långt före till exempel Serbien, men konflikten med Grekland, som anser att Makedonien måste byta namn eftersom Makedonien också är en region i norra Grekland, har hela tiden hindrat processen från att gå framåt.

2008 var Makedonien mycket nära att erbjudas medlemskap i försvarsalliansen Nato men då lade Grekland in sitt veto.

Sedan dess har också den demokratiska utvecklingen i Makedonien gått bakåt och de senaste två, tre åren har landet hamnat i en djup politisk kris med allvarliga anklagelser mot den tidigare regeringen som beskylls för bland annat illegal massavlyssning och korruption.

Zoran Zaev och hans regering har nu satt upp en mycket ambitiös reformagenda som bland annat ska ta itu med ett politiserat rättssystem, ofria medier och omfattande korruption. En annan prioritering, säger han, är att nu börja bygga upp en vänskapsrelation till Grekland för att i alla fall skapa en grund för en lösning på konflikten.

Senare i år, säger Zaev, väntas FN:s särskilde medlare i namnfrågan, Matthew Nimetz, lägga fram nya idéer kring hur konflikten ska kunna lösas.

Från EU:s sida har man välkomnat den nya regeringen i Makedonien och satt stort hopp till att den ska kunna föra landet på rätt spår igen. Tidigare i veckan besökte till exempel Sveriges utrikesminister Margot Wallström tillsammans med sin finske kollega Timo Soini, Skopje.