Chefredaktör hyllade företag där han senare fick toppjobb

3:56 min

Värmlands Folkblads chefredaktör Tommy Ernerudh slutar för att bli kommunikationschef på Länsförsäkringar i Värmland. Ett företag som Ernerudh nyligen hyllade i en omdiskuterad krönika.

Krönikan ifrågasattes av flera journalister och facktidningen Journalisten lyfte kritiken som rörde det faktum att Tommy Ernerudh som chefredaktör och ansvarig utgivare på Värmlands Folkblad ägnade sin spalt åt att hylla flera lokala företag, däribland Länsförsäkringar.

Ansökningstiden för jobbet som kommunikationschef på företaget gick ut den 10 september och Ernerudhs krönika publicerades den 22 september. Således hade han sökt jobbet när han skrev krönikan där han hyllade det företag som nu blivit hans nya arbetsgivare.

- Det var kanske inte jättelämpligt men det är ingen stor sak, säger Ernerudh till P4 Värmland.

Riskerar inte det att skada Värmlands Folkblads trovärdighet att du som ansvarig utgivare skrivit en krönika där du hyllar ett företag som du samtidigt sökt jobb hos?

- Jag tror att det är två, tre kanske fyra journalister som har ifrågasatt det. Det var kanske inte jättelämpligt att ta med dom där, men jag har skrivit 700-800 krönikor på Värmlands Folkblad under åren så jag tror jag skrivit sämre krönikor än den här, säger Tommy Ernerudh.

I Journalistförbundets rekommendationer står bland annat att det är "viktigt att värna mediernas trovärdighet och integritet. Detta kräver att medierna står fria och är självständiga i sin medierapportering. Låt inga misstankar uppstå hos allmänheten att utomstående otillbörligt kan påverka innehållet i, eller utöva inflytande över, det som publiceras. Se till att ingen sammanblandning kan ske av redaktionellt material och reklambudskap."

Tycker du att det här ligger i linje med de pressetiska reglerna som en journalist ska följa?

-Ja det tycker jag.

Tommy Ernerudh säger också till P4 Värmland att hans krönika inte ifrågasatts av hans kollegor på Värmlands Folkblad och att inga läsare reagerat.