Kvinnorna fajtas för jämställdhet i byggbranschen

4:16 min

Det är fortfarande inte helt enkelt att slå sig fram i byggbranschen som kvinna. Karolina Dahl, elektriker och Emmelie Renlund, snickare har båda belönats för sitt jämställdhetsarbete i branschen med Isabellestipendiet.

– Det finns fortfarande en skev syn på kvinnor i yrken där man använder kroppen. Man  tycker att kvinnor inte är lika starka och kommer att kosta mer pengar att han i företagen, säger

Emelie Dahl berättar hur det var på den första anställningsintervjun.

– Jag blev nedtryckt. Det ifrågasatte hur jag skulle duscha med gubbarna, vad jag kunde bära och hur mycket jag tränade. De gav mig en provanställning på grund av att jag är tjej men det fick ingen av de andra lärlingarna.

Karolina Dahl som jobbat i tio år som elektriker och säger att det inte gäller alla män i branschen.

– Det här handlar inte om majoriteten av män. De flesta killar i mandominerade yrken är schysta i hjärtat men så finns ett fåtal rötägg som tar mycket plats.    

Emelie har med sig citat som kvinnor fått höra på byggen:

En kvinna har inte på byggen att göra. De ska studsa mellan spisen och näven.

Om jag vore din chef skulle jag slicka din fitta varje dag för då skulle du få göra vad du vill.

Hon är inte snygg nog. Jag vill inte ha henne som lärling.

Kvinnor är den lägre rasen.  

Vem bär ansvaret för att det ser ut så här?

– Jag tycker att det ligger på individnivå., säger Karolina. Är man ett rötägg är det då är det ditt eget fel. Man bör ta personligt ansvar, men företaget bär ju det yttersta ansvaret och sätter ribban och visar vad som är acceptabelt.    

Skulle ni rekommendera yrket till andra tjejer?

Ja, definitivt, säger Emelie.

– Jag är optimist som ofta blir besviken. Är du praktiskt lagd är det här yrket för dig men du måste kämpa lite hårdare, stå emot lite hårdare och ta lite mer plats än du är van vid, säger Karolina.