RECENSION – MUSIK

Makthaverskan – smutsig pop full av känslor

3:10 min

Efter att ha blivit något av ett postpunkfenomen både hemmavid och på andra sidan Atlanten släpper Göteborgsbandet Makthaverskan nu sitt tredje album "Ill". Matilda Källén har hört skivan – och ramlat ner i en känslopöl.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Ill"
Artist: Makthaverskan
Genre: Postpunk/pop
Betyg: 4 av 5

Vilka är Makthaverskan?

– Makthaverskan är ett postpunkpoppigt fyrmannaband från Göteborg som fick en hel del uppmärksamhet redan när de debuterade 2009 och som sedan dess har fortsatt vara ganska stadigt indieomsusande, dels i Sverige men också utomlands, särskilt sedan de släppte sitt hyllade andra album 2013.

Hur har de utvecklats mellan första och senaste skivan?

– Från snudd på konstlad naivism till känsloproffs, skulle jag säga. De har aldrig hymlat med sina inspirationskällor, som Broder Daniel och Joy Division, men den där punkiga BD-naivismen har tunnats ut med åren. Då var det explosivt, känsloladdat och tonårsobstinat om olycklig kärlek, rastlösa kids och Josef Fritzl. Det är fortfarande explosivt och känsloladdat, men mer reflekterande. Den olyckliga kärleken hänger kvar, men nuförtiden är den både mer välproducerad och kanske breddad för att också innefatta världen runt den egna bubblan.

Så, vad tycker du om skivan?

– Jag är ganska förtjust, måste jag säga. De balanserar ibland på gränsen till att bli repetitiva, men särskilt Maja Milners röst gör mycket för att skapa variation, den är liksom omväxlande drömskt mumlig och flickigt skev och postpunkmörk, lite som musiken är omväxlande trallig och råtung. Jag är väldigt svag för de kontrasterna, för den här typen av smutsig melankolisk pop. Och jag tycker att Makthaverskan lyckas med balansgången, den här gången också. Nio av tio intron drar liksom in en direkt, rakt ner i någon slags känslopöl.