Regeringen redo för mobilförbud i bil

1:58 min

En lag mot att hålla mobilen i handen vid bilkörning kommer allt närmare i Sverige. I våras föreslog en utredning just en sådan lag och nu tycks regeringen vara redo att ta steget fullt ut.

– Vi har förbundit oss till något som heter Wienkonventionen, och där står det att medlemsländerna åtminstone ska införa förbud att hålla mobil i handen, och det har Sverige inte gjort hittills, säger utredaren Therese Malmström på transportstyrelsen.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth säger till Ekot att hans målsättning att är att genomdriva utredningens förslag. Han vill alltså göra det olagligt för svenska bilister att ha mobiltelefon i handen när de kör, trots att risken finns att en ny lag inte respekteras av allmänheten och blir svår att övervaka.

En webbenkät från bilprovningen nyligen visade att så många som 70 procent av bilförarna uppger att de läser, besvarar eller skickar sms i samband med bilkörning, tre gånger så många som 2013.

Var fjärde bilist uppger till och med att de varit nära att krocka på grund av mobilanvändning. Samtidigt säger nästan alla att de tror att säkerheten minskar om en person kör och använder mobilen.

– När man kör här i staden ser man ju rätt mycket, att folk sitter och skriver och sms-ar, och det känns ju inte så säkert för oss andra, säger bilisten Alexander Svensson.

– Man ser ju ofta att folk sitter med mobilen, jag har till och med sett dem som suttit och tittat på tv i bilen, säger bilisten Rikard Cronfeldt.

Tror du att det går att lagstifta bort det här?

– Det tror jag absolut, det går ju i andra länder i alla fall. Fler poliser på vägarna och dryga böter, föreslår Rikard Cronfeldt.

Även om inte alla kommer att följa lagen, så är det normerande att det är förbjudet, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth.

Vad regeringen än föreslår riksdagen när det gäller mobil i bilen, så är det viktigaste inte själva lagtexten, enligt utredaren Therese Malmström:

– Vi tror väldigt mycket att det blir andra åtgärder som blir viktiga. Lagstiftningen ska ses som en möjlig åtgärd på det här området men absolut inte som det som kommer att lösa problemet, säger hon. 

Therese Malmström pekar också på ett annat problem:

– En sådan lagstiftning som förbjuder att man håller mobilen i handen, att det är just det som är strängt förbjudet, den riskerar ju att snabbt bli omodern och icke-funktionell. Utvecklingen på tekniksídan går ju hela tiden framåt, så att vi får nya sätt att kommunicera, säger Therese Malmström.