Skateboardklubb riskerar att läggas ner

2:12 min

Halmstad skateboardklubb har vuxit med över tusen medlemmar sen start, men får inte mer bidrag. Nu riskerar klubben att läggas ned.

Redan nu har föreningen stängt ner vissa aktiviteter till följd av att man inte lyckas få ihop ekonomin. En aktivitet som försvinner är skateboard på recept som ges ut av BUP till unga med neuropsykiatriska diagnoser. Emilia Eidesjö är en av dem som blir av med detta. 

– Jag blev ledsen, och tänkte varför man lägger ner det? Jag är aktiv här och har chansen att få skejta också, säger Emilia Eidesjö.

Halmstads skateboardklubb är en förening som växer för varje år, man har erbjudit läxhjälp, skateboard på recept och arbetat mycket med jämställdhetsfrågor bland unga. Nu försvinner de bitarna för att man inte klarar av det resursmässigt.

Kommunen stöttar föreningen med bland annat ett så kallat anläggningsbidrag. Föreningen får strax över 300 000 kronor men utgifterna är större för föreningen som nu vill ha mer kommunalt stöd. Men kommunen har sagt nej.

– Vi har sedan ett par år tillbaka diskuterat med Halmstads kommun kring vår underfinansiering. Vi har växt mer i medlemsantal men resursmässigt har vi inte det, vi får inget mer stöd. För vår del handlar det om kanske 250 kronor per medlem till. Vi har exempel på andra föreningar som får mer pengar än vad vi begär. Vi försöker hitta resurser på andra håll men har redan fått stänga vissa av grejerna som varit kärnan i vår verksamhet, säger Henrik Cederlund, som är ansvarig inom skateboardklubben.

Henrik Cederlund säger att det finns andra föreningar i kommunen som får långt mycket mer i kommunalt stöd än vad skateboardklubben får, trots att medlemsantalet är nästan lika stort. Lars Püss är ordförande för teknik och fritidsnämnden och är besviken över föreningens besked men säger att det inte finns mer pengar att ge.

– De pengar vi har att fördela till barn och ungdomsverksamheten finns inte mer. De ersättningar vi har är de fulla ersättningar vi har att dela ut. Jag förstår deras dilemma, grejen är att de har fått bra förutsättningar redan från start i förhållande till andra föreningar. Vi har försökt på olika sätt att skapa likvärdiga förhållanden för dem som för andra, säger Lars Püss (M).