Provkörning av el- och gasbilar provkördes i Uddevalla

2:30 min

Den EU-stötta kampanjen Kör rent kom till Uddevalla idag och erbjöd privatpersoner att provköra el- och gasbilar från olika märken.

Vad kostar det? Hur länge räcker batterierna? Hur miljövänliga är el- och gasbilar egentligen? Det finns många frågor och funderingar hos bilförare som överväger att skaffa sig en el- eller gasbil. En del av frågorna gäller batterierna.

– Jag tycker inte att man får den frågan så ofta numera som man fick i början. Tillverkarna utfäster garantier för batterierna och det har ju lugnat ner kunderna, säger projektledare Britt Green som representerar EU-projektet GREAT (Green regions with alternative fuels for transport) som är ledande i kampanjen Kör rent.

Plånboksfrågan finns också bland många av de potentiella kunderna.

Hur dyrt är det egentligen att ha en el- eller gasbil?

 – Gasbilen är ju i nivån med en dieselbil men elbilen är fortfarande dyrare, svarar Britt Green.

Provkörare Stefan Wiberg har precis såld sin fossildrivna bil och funderar just nu över ett fossilfritt alternativ. Han passade på att testa köra en av bilarna.

– Det är en ganska speciell känsla faktiskt. Det glider igång väldigt tyst och upp till lite lägre hastighet är det ju helt ljudlöst, berättar han.

Just att el- eller gasbilar kan vara mycket tystare än fossildrivna fordon uppfattas ibland som farligt från fotgängare eller cyklister.

– Jag tror att det är något som bilbranschen kanske behöver tänka på. Det måste nog vara något typ av ljud då. Eller kanske kommer man vänja sig, resonerar han.