Östergötland

Skolinspektionen tar ställning till om skoluniform är tillåtet

2:24 min

Efter att bland annat P4 Östergötland berättat om att eleverna på friskolan Nordic International School i Norrköping har skoluniform som Skolinspektionen valde att granska skolans ordningsregler.

– Eftersom det inte finns något tidigare ställningstagande i frågan kommer det här beslutet att bli vägledande, berättar Allan Westerdahl, undervisningsråd på Skolinspektionen i Linköping.

I augusti startade en ny friskola i Norrköping, Nordic International School. En 4-9 skola med internationell profil, vilket bland annat innebär en enhetlig klädsel där eleverna ska ha en ljusblå pikétröja, mörkblå kofta och ett par svara inneskor; de här kläderna får eleverna av skolan. Dessutom ska de ha ett par svarta eller mörkblå byxor eller en kjol – för korta kjolar eller shorts är inte tillåtna – något som samtliga vårdnadshavare till eleverna som går på skolan har godkänt.

Enligt Skolverket ska klädseln vara något som varje individ ska bestämma själv och utgångspunkten är att skolan ska respektera enskilda elevers val av klädsel och enligt Skolverket kan en friskola riskera att bryta mot skollagen om de kräver skoluniform eftersom lagen säger att en friskola ska vara öppen för alla elever som har rätt att gå där.

Eftersom saken inte är prövad hos Skolinspektionen som har tillsyn över de fristående skolorna väljer nu myndigheten att gå vidare i frågan för att få ett ställningstagande som ska kunna vara vägledande i hela landet, säger Allan Westerdahl:

– Det är det vi ska titta på nu. Hur tolkar vi det man har gjort där då utifrån skollagen?

Nordic International School har lämnat in ett skriftligt svar på Skolinspektionens frågor kring regelverket och där skriver vd:n Christine Karmfalk bland annat att elever och vårdnadshavare är mycket nöjda med de enhetliga kläderna och reaktionerna har varit överväldigande positiva.

Hon skriver även att klädregler finns på många svenska skolor i form av förbud mot kepsar eller ytterkläder inomhus och att Nordic International School i Norrköping valt att ta det ett steg längre med specifika skolkläder.

Om någon månad räknar Skolinspektionen kunna fatta ett beslut om skolan har gjort något fel i frågan om klädkoden eller om ärendet ska avskrivas.