
Guds ansikte på Vandalorum
1600-talet möter samtiden i konst- och designmuseet Vandalorums stora höstutställning "The face of God".
Bin, fjärilar och syrsor har flyttat in i Vandalorums designlada. Utgångspunkten är den tjeckiska 1600-talskonstnären Milka Havels forskning om sökandet efter ordning i kaos. Långt före Darwin och Linné försökte hon identifiera mönster i naturen för att se den gudomliga planen; "Guds ansikte."
Besökaren kan stoppa in huvudet i stora insektssamlare, trattar tillverkade i valnöt efter Havels förlagor i syfte att förstärka insekternas ljud. Bina surrar och syrsorna spelar i en noggrant kalibrerad entomologisk orkester. Dessutom återskapas autentiska föremål från fragment, och samtida konstnärer leker med temat konst möter vetenskap; till exempel Märta Matssons glittrande fjärilsbroscher.
En projektgrupp från HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg under ledning av curator Johnny Friberg har sammanställt utställningen.
– Det som Milka Havel sysslade med vid sidan av sitt konstnärskap var en slags för-evolutionär forskning, att försöka hitta Gudsbevis, säger Johnny Friberg. Hon var övertygad om att i kaos kunde man hitta ordning.
Utställningen "The face of God" invigs på lördag och pågår till och med den 28 januari.
Fotnot: Milka Havel är en fiktiv gestalt. Utställningen är ett resultat av forskningsprojektet "Form follows fiction" på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.